Kunstgras kopen
Direct verschillende soorten gras en leveranciers vergelijken

KUNSTGRAS VERGELIJKEN

Hoe wordt kunstgras gemaakt?

Kunstgras is een prachtig product en een steeds beter alternatief voor natuurlijk gras. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? In deze blog lees je meer informatie over het productieproces.

Polypropyleen verhitten
Polypropyleen of polyethyleenkorrels en -pigment, polymeren genoemd, worden verhit tot een pap waaraan een UV- en warmtestabilisator (om krimp tegen te gaan) worden toegevoegd. Deze massa wordt geextrudeerd ofwel door een mal geperst. Hierdoor ontstaan monofilamenten (lange draden) ofwel wordt deze massa tot een ultradunne film gewalsd en dan gesneden en voorzien van inkepingen tot dat een honingraatstructuur ontstaat, gefibrileerd garen.

Tuftdoek
Op een UV-gestabiliseerd polypropyleen geweven of niet geweven doek worden in lijn, boog, zigzag of in bundeltjes kunstgrasvezels in lussen getuft en daarna gelatexeerd aan de rugzijde, nogmaals gelatexeerd en ingebakken. De lussen worden doorgesneden en het tuftdoek wordt geperforeerd om exta water af te voeren, afhankelijk van de soort.

Tijdens het drogen, inbakken van de latex op 90 graden kan de kunstofvezel gekruld of gekroesd worden.

De dichtheid van de naalden (bv 3/8”) bepaalt samen met het aantal tufts / steken per lopende meter (bv 200) de hoeveelheid knopen (21000) en het gewicht (veelal tussen de 2 en 4,5 kilo) per m2.

Er bestaan variaties in pool / vezel-hoogte (van 1 mm tot 8 cm) en in diverse kleuren (alle mogelijke groentinten, bruin-rode steengraveltinten voor tennisvelden, design- en modetinten, wit, geel, blauw, rood, groen voor beleiningen). Rollen kunnen in verschillende breedtes voorkomen tot 6 m breed en max 100 m lang.

Uit welke grondstoffen bestaat het kunstgras?

Basisgrondstoffen:

  • Blokcopolymeer [BP]: een mengsel van 95% polypropyleen met ongeveer 5% polyethyleen
  • Polyamide [PA] of nylon: heel stug, lage UV-bestendigheid, zeer slijtvast, krakend geluid, glimt erg, voelt vet aan
  • Polyethyleen [PE]: zacht en soepel, hoge UV-bestendigheid, zeer slijtvast, bestand tegen lage en hoge temperaturen, spontaan herstellend vermogen
  • Polypropyleen [PP]: goedkoop, tamelijk stug, minderwaardige kwaliteit

Vezelbenanamingen:

  • Monofilament: zeer slijtvast, maar vezel blijft moeilijk rechtop staan en dient bij voorkeur te worden ondersteund
  • Gefibrilleerd garen: snellere slijtage omdat er meer raakvlakken zijn
  • Kroes: slijtvast doordat het veelal als onderbouw / vulling gebruikt wordt

Instrooimaterialen:

  • Silicaatzand
  • Geel zand
  • Rubberkorrel

Plaats een reactie