Kunstgras kopen
Direct verschillende soorten gras en leveranciers vergelijken

KUNSTGRAS VERGELIJKEN

Zelf kunstgras leggen

De aanleg/installatie van een oppervlakte kunstgras is, afhankelijk van de oppervlakte en de vorm van de oppervlakte, in meer of mindere mate goed zelf te doen. Natuurlijk bieden kunstgrasleveranciers u de keuze uw project al dan niet uit handen te nemen en vanaf het voorwerk tot en met de afwerking te verwezenlijken. U heeft dan ook garantie op de gelijmde naden.
Voor wie zelf wil gaan installeren hebben wij hieronder een aantal aanwijzingen opgesomd:

Ondergrond
Voor optimaal resultaat is het nodig een vlakke en stabiele ondergrond als basis te nemen. Feitelijk dient men eenzelfde ondergrond te maken als voor bestrating. Wilt u het kunstgras ook voor sportdoeleinden gebruiken, bijvoorbeeld hockey, dan is een speciale ondergrond wenselijk.

Plaatsen
Eerst wordt het drukverdelend doek geplaatst. Dit moet goed strak en vlak liggen en mag best iets over de rand van het oppervlak komen te liggen. Dit kan later allemaal nog goed afgesneden worden. Na plaatsing van het drukverdelend doek rolt u het kunstgras uit. Hierbij is het zaak, dat de poolrichting, vanuit het huis of terras gezien, zo ligt, dat men tegen de poolrichting inkijkt. Daar het kunstgras op een rol heeft gezeten is het noodzakelijk om de vezels op te borstelen met een borstelmachientje, een bezem of een hark. Zie onder bij ‘instrooien’ wanneer u moet gaan opborstelen.

Verlijmen
Indien er meerdere stukken of rollen nodig zijn om de oppervlakte te bedekken, dient men van beide stukken of rollen een polrij af te snijden en deze met plusminus 3mm onderliggende afstand naast elkaar te positioneren. Snij nooit van bovenaf!!! u zult de vezel beschadigen!

Na het juist positioneren dient u de naad te verlijmen met lijmband en lijm. U klapt beide zijden om en legt de lijmband met lijm exact in het midden. Het beste is om zoveel lijm op de band te doen, dat er aan beide zijde ongeveer 2,5 cm vrij blijft van lijm. Let er bij het dichtklappen op dat er geen vezels in de lijm vallen. Daarna dient u de verlijmde naden een aantal malen aan te lopen om tot optimale hechting te komen.

Instrooien
Na de eventuele verlijming komt afhankelijk van uw gekozen kwaliteit, het instrooien van het kwartszand aan bod. Hiervoor zijn twee manieren mogelijk, namelijk een voor wanneer u het gras van te voren niet opborstelt en een voor wanneer u van te voren het gras wel opborstelt, als volgt:

Niet vooraf opborstelen
Breng een aantal flinke hopen zand op een lijn aan. De hopen moeten zo liggen dat wanneer deze verwerkt gaan worden deze met de poolrichting mee het kunstgras gaan bedekken. Trek daarna met een trekker het zand gelijkmatig over het kunstgras zodat er een laag van ongeveer een centimeter dik op het gras ligt. Gebruik daarna bij voorkeur een borstelmachine om het zand tegen de poolrichting in in te borstelen.

Wel vooraf opborstelen
Na opborstelen verdeelt u het zand rechtstreeks uit de zak, of met een schep uit een kruiwagen, gelijkmatig over het gras. Breng het zand laag voor laag en gelijkmatig aan. Als u teveel zand op 1 plek gooit is het lastig om dit nog te verdelen. Gebruik nu een borstelmachine, bezem en/of hark om het zand optimaal in te werken.

Randafwerking
Het gras en/of het drukverdeeldoek dat over de randen ligt kan nu langs de bestrating of in de opsluitband afgesneden worden. Let wel op: snij het gras niet van boven af, u zult de vezel beschadigen!


Benodigde tijd: 30 minuten.

Stappenplan zelfstandig leggen van kunstgrasmatten

  1. Voorbereiding

    Met een schep, hark, waterpas en tuinwals maakt u uw tuin waar u grastapijt wilt leggen vlak. Het aanrollen met de wals is heel belangrijk zodat de ondergrond goed stevig is.

  2. Onderlaag

    In tuinen is het noodzakelijk een rubberlaag onder het grastapijt aan te brengen. Deze stugge laag voorkomt verschuiving van uw tapijt. Deze rubberlagen zijn meestal 2 a 3 cm dikte, dit verschilt per kunstgras leverancier. Na het legger van de ondergrond bent u klaar voor het echte werk.

  3. Uitrollen grasmatten

    Nu kunt u de kunstgrastapijt rollen uitrollen. Indien u meerdere stroken naast elkaar gaat leggen leg deze dan strak tegen elkaar aan (dit verschilt per merk). Bij uw leverancier kunt u vaak speciale lijm voor kunststof meebestellen. U vouwt de overlap om naar beneden en lijmt de kunstgrasmatten vast. Nadat het lijm is opgedroogd snijdt u een stuk aan de onderkant van de lasnaad af. Zijkanten kunt u met een stanleymes afsnijden.

  4. Vastzetten

    Vervolgens zet u met 35 cm lange kunstgraspennen uw kunstgras vast. Handige plekken voor een pen zijn bij een heuveltje of rond een boomgat of zandbak.

  5. Afronding

    Eindig altijd met een beetje zand over het grastapijt, veeg dit in totdat het niet meer zicht baar is. Op balkons en dakterrassen verschuift uw kunstgras minder snel, daarom zien we grastapijt nog minder in tuinen waar het verschuiven een groter probleem is.

Plaats een reactie